fredag 31. januar 2014

Singapore !

Da er vi tilbake fra noen innholdsrike dager i Singapore! Jeg resite ned mandag og hjem igjen torsdag, med Tigerair, et singaporsk flyselskap. Det kostet ca 1000kr for flybillettene fra Bangkok. Overnattet på Sheraton Towers, like ved Orchard Road, og nærmeste t-bane stopp var Newton. Det er veldig billig å bruke t-banen der, så ville absolutt anbefalt det hvis dere reiser dit! Vi kom med taxi fra flyplassen på mandagen og det kostet ca Singapore $ (S$) 16, dvs ca 70 kroner. Men på torsdagen tok jeg t-banen og det kostet ikke mindre enn S$ 2.2, dvs ca 10 kroner. Hotellet var dekket av jobben til forloveden, så ingen utgift for meg der. Sjekket alikevel ut prisene, og det ser ut til å gå så lavt som til 30-40 kroner natta på vandrerhjem (hostel).

Dag 1 - Mandag: Når vi var fremme fra flyplassen spiste vi litt på hotellet før forloveden måtte stikke på jobb i nabobygget, og jeg vendte nesen mot Bugis, shoppingdistriktet. Tok ut S$100 og det var alt jeg brukte på hele oppholdet. Fant mye spennende ved Bugis, men ingenting jeg følte jeg trengte eller kom til å bruke så dro tilbake til hotellet hvor jeg fant en forloved som ikke var helt i form. Vi ble værende ved hotellet, og gikk å spiste indisk mat i en "food court" i nærheten.

Dag 2- Tirsdag: Siden forloveden ikke var helt i form spiste jeg frokosten alene på hotellet, før jeg satte avgårde for å utforske Singapore. Bestemte meg raskt for å ta disse "Hop on- Hop off" turistbussene, og angret ikke på det. For S$ 33 (ca 150 kr) kunne jeg kjøre rundt å se Little India, China town, Santosa Island og Botanisk hage. Jeg "rakk" innom 3 av 4 busser og hadde egentlig planlagt å ta den siste bussen på onsdagen, men det ble det ikke noe av. Jeg likte det at man får et greit overblikk med slike busser, og dersom man er heldig blir man kjent med noen andre mer "erfarne" turister som kan gi råd til andre steder å dra. 
Singapore by day

Singapore by night


Hadde også fått råd av en "venn av en venn" som bor der ute at en tur til "gardens by the bay" var verdt et besøk. Så på kvelden satte vi avgårde (forloveden fortsatt ikke helt i form) og tok t-banen til Marina Bay. Jeg visste ikke helt hvor denne "gardens by the bay" var, men inne i et stort senter så vi en rulletrapp hvor det stod skilt mot denne hagen. Vi tok den første rulletrappen før jeg nesten fikk panikkatakk. Jeg har litt (les VELDIG) høydeskrekk... Og etter å ha tatt første rulletrappen opp var det ikke noe vei tilbake. Det var kun mulig å ta neste rulletrapp helt opp på taket av denne fryktelig høye bygningen.. Begynte nesten å gråte (ok, gråt noen modige tårer) før jeg fant en løsning. Jeg "løp" ned rulletrappen som gikk oppover.. :) Så sendte jeg forloveden opp på taket for å se, før han kom ned igjen til meg på andre siden av senteret :)
Til høyre ser dere rulletrappen jeg ikke turte å gå opp, med en rød ring rundt.. :)



Etter dette spiste vi middag og dro hjem. Jeg brukte S$ 10 (ca 45kr) på en suppe og et stort glass drikke. Forloveden ble gradvis verre utover natta, og kastet opp flere ganger. Vi var usikre på om det var på grunn av burgeren han hadde til middag eller om det var noe annet galt siden han ikke hadde vært i form siden vi kom.

Dag 3- Onsdag: Dagen startet med at forloveden var dårlig, og jeg "krevde" at han ikke gikk til jobb men til legen, og til min store forundring hørte han på meg! Jeg gikk ned å spiste frokosten alene, og fikk med meg litt ristet brød opp til forloveden, før vi fikk hjelp til å finne en lege. Legekonsultasjonen gikk greit, kostet ham S$ 100 (ca 450kr) som blir dekket av forsikringsselskapet hans. Han fikk beskjed å slappe litt av og drikke mye sportsdrikke, så vi gikk innom en 7-11 og kjøpte et par flasker:) Etter legebesøket gikk vi å hentet passet hans på den Thailandske ambassaden (var tross alt derfor vi var i Singapore) og så tilbake til hotellet. Etter dette gikk jeg å tok t-banen til Botanisk Hage. Det er gratis inngang, men du må betale inngangsbillett hvis du vil inn i Orchard Garden. Billettprisen er S$5 (ca 25kr) men er absolutt verdt det dersom du liker blomster som dette:

 
Orkide 1


Orkide 2

Singapore Botanical Garden

Min nye venn  ;)


Dag 4- Torsdag: Og der bar det tilbake til Bangkok med TigerAir. Siden det var starten på Kinesisk nyttårsfeiring hadde de et lotteri ombord. Må si jeg ble litt overrasket da første vinneren var dansk! :) Jeg tok t-banen (BTS og flytrain) hjem, dette koster ca 45+30 bath, så endel billigere enn taxi som pleier å koste mellom 250-450 bath + flyplassavgift (50 bath) + bomvei (75 bath). Da jeg kom til stasjonen min, Nana, var dette synet som møtte meg:
Beklager dårlig bildekvalitet, var litt redd for å nærme meg, samt litt redd for at de ikke ville bli tatt bilde av..


Noen timer senere kom forloveden, og da var alle demonstrantene borte. De hadde visst gått ned Sukhumvit for å protestere mot valget på søndag i følge Bangkok Post. Det skal bli spennende å følge utviklingen her under og etter valget! 

Fredag: Idag har jeg vært en snartur til Pattaya hvor den Norske Ambassaden, Helfo og Nav holdt det årlige møtet for Nordmenn i Thailand. Jeg var kanskje den yngste (norske) deltageren, men det var ganske informativt synes jeg! De legger ut presentasjonene på hjemmesiden, så det er bare å ta en titt! Anbefalig: Dersom du tenker på å ta et friår eller flytte til utlandet, ville jeg absolutt sjekket hvordan du er dekket gjennom NAV/Helfo ! Det er dumt å gå glipp av god hjelp på grunn av manglende planlegging! For eksempel, dersom du ønsker å ta ett friår vil det absolutt lønne seg å ikke fra Januar -Desember, da du risikerer å miste medlemskapet ditt i folketrygden! Dersom du ikke er medlen i Folketrygden får du blant annet ikke helsehjelp eller tjener opp pensjonspoeng. Du kan søke om frivillig medlemsskap, da betaler du omtrent det samme som om du bodde i Norge, men du får ikke alle fordelene. For eksempel får du ikke noe frikort dersom du bor i utlandet utenfor EØS. Jeg skriver utlandet utenfor EØS fordi jeg har gode erfaringer fra helsevesenet både i Frankrike, England og Østerrike. 

Det er lett å reise fra Bangkok til Pattaya: Fra Ekkamei busstasjon går det buss ca hver halvtime fra klokken fem om morgnen til rundt 11, og turen ned tar ca 2 timer. Det koster 124 bath 1 vei. Det er ikke lov å ha føttene på setet til sjåføren:
Legg merke til de søte klistremerkene ! :)


                     Myggestikk: ingen nye fra Singapore, så fortsatt 13 stk totalt siden jeg kom.

søndag 26. januar 2014

Bangkok - Singapore - Bangkok på timeplanen..

Imorgen setter vi nesen mot Singapore, jeg skal fly Tiger Air helt alene.. Reisefeber og litt flyskrekk skal ikke stoppe meg denne gangen heller:)

Er egentlig litt ok å fly fra Bangkok nå, det verserer endel forskjellig informajson, men det virker som flere frykter rødskjortenes inntog som skal skje denne uken (27 eller 28 januar). I tillegg er det Kinesisk nyttår på fredag, og kanskje valg neste uke, 2 februar. Mange ser riktignok ut til å mene at det kommer til å bli utsatt, og at opptøyene kommer til å fortsette en stund til. Selv håper jeg at det ikke blir masse bomber og vold slik noen spår..

Ellers har vi vært ute å spist middag med en kollega av min forlovede i går, koreansk barbeque, nom!!:) Er veldig usikker på hvor vi spiste, da vi dro med bil fra kollegaens leilighet ved Phrom Phong.

Idag har vi vært ute å gått litt, vært et par timer på taket (i bassenget) og vært ute å gått litt til.. Begynner å bli litt dumt at mange av gatene rundt de største kjøpesentrene er sperret av demonstranter, da jeg har litt få ting å ha på meg, og kjøpesenteret hvor de har billigst utvalg ligger ved Chidlom, hvor det er mange demonstranter..
Får heller satse på å finne noe i Singapore eller Vietnam når jeg skal dit:)

Julen har enda ikke sluppet taket:




Myggestigg: 13 stk. Ikke alle klør lenger, hurra!


fredag 24. januar 2014

Ville jeg anbefalt noen å komme til Bangkok / Thailand nå?

Uten å nevne kulebølgen som tydeligvis er over Thailand (ja, jeg har lov til å synes det er kaldt her, spesielt når gradestokken har krøpet ned til lusne 15 grader på kveldstid) og ymse demonstrasjoner (det er vel egentlig frykten for demonstrantene som holder turistene unna) gjør at gatene virker tommere enn hva høysesongen skulle tilsi . Jeg var her i både September og November 2013,  selv da, i lavsesongen, var det mye mer folksomt!

Men dersom du har reist før, spesilet i Asia, ville jeg nok ikke brydd meg noe særlig om urolighetene her, med mindre det plutselig tar en ny retning. Det er ganske fredelig i byen, selv om man må ha en plan B klar, dersom en skal ut på sightseeing eller shopping. Men det er mye å se i Bangkok, og mange steder å handle. Dessuten kan en reise til Ekkamei BTS stasjon og ta en buss sørover, dersom en sandstrand skulle friste mere. I tillegg er det også ganske deilig å få en massasje, spise og drikke godt, samt ta en tur i bassenget? :)
Utsikt fra taket igår kveld.. Fredelig, ikke sant?

Sliter fortsatt litt med jetlag, så kom meg opp litt senere enn planglagt idag, så utflukten jeg hadde planlagt ble ikke gjennomførbar. Det vil si: Jeg våknet så smått rundt kl 1 på formiddagen(klokken 7 norsk tid). Etter å ha ordnet et par småting, kom jeg meg endelig avgårde, klokken 3. Bestemte meg for å gå til Chidlom, hvor det ligger endel store shoppingsentre samt en stor matbutikk som heter Big C, jeg ville handle litt mat. Det er deilig å gå ute nå, siden det ikke er så varmt, men jeg kom ikke så langt. Jeg gikk fra Nana BTS til Ploenchit BTS. Her så jeg at de hadde sperret av veien et stykke fremover:

Sukhumvit, mellom Ploenchit og Chidlom BTS stasjoner

Var litt nyskjerrig, så tok BTS'en den siste stasjonen frem til Chidlom. Det var en slags konsert som holdt på, men var litt pyse og turte ikke gå så veldig mye nærmere.. I tillegg solgte de masse supporter-tshirts og flagg:

Shutdown - then restart..



Jeg la også merke til at de ei heller her har pakket julen bort enda:


Dermed måtte jeg igangsette plan B, og tok tbanen til Ekkamei. Herfra gikk jeg til en annen Big C of fikk handlet det jeg skulle.

Så jeg ville nok ikke anbefalt noen å droppe turen dersom de allerede hadde bestilt tur til Bangkok. Og dersom du ønsker en tur til Thailand men er redd for at det blir bråk, så er det utrolig lett å reise rundt i Thailand, buss nedover til kysten koster mellom 30 og 50 norske kroner, og Thailand har blitt kåret til et av de billigste ferielandene i Asia ! Jeg vil alikevel legge til at situasjone  kan endre seg og det er smart å sjekke UD's oversikt og reiseråd!




Myggestikk: 11 stk.  Og alle under knehøyde. *Klø klø klø*
 

torsdag 23. januar 2014

Første inntrykk av Bangkok...

Det er utrolig mange ting som svirrer rundt i hodet mitt nå som jeg har flyttet til Bangkok. Spesielt med tanke på demonstrasjonene som pågår fortiden.. Må nesten fortelle om sist gang jeg var på besøk i Bangkok: 

Jeg kom til Bangkok i midten av November 2013, og mot slutten av oppholdet begynte jeg å legge merke til en hel mengde feststemte Thaier. (Thaier? Thailendere?) De så ut til å ha en parade som kom mot dit jeg stod, men siden jeg hadde endel ting jeg ville rekke før jeg skulle dra, så gikk jeg mot Platinum Mall for å handle litt istedet for å vente. Tenkte for meg selv at jaggu skulle jeg se om jeg fikk tak i noen flagg eller flagg-bånd, slik at jeg og forloveden kunne slutte oss til denne festen! Det merkelige var jo at de ikke solgte slike ting som flagg og bånd noen steder. Har jo vært i Thailand under andre festivaler, og da har de jo solgt alt som trengs for feiringen.. Men, men, jeg tenkte ikke stort over det da jeg ruslet hjemover. Leste litt i norske aviser på nett da jeg kom hjem, og sannelig var det ikke opptøyer i Bangkok! Og jeg som trodde det var en slags feiring.. (Bare littegrann flau på eget kunnskapsnivå her). 
 
Ikke alle virker like fornøyde...


Og nå er jeg her igjen, det har gått 2 dager siden jeg flyttet hit. Det er annerledes denne gangen. Det er mange oppslag på Engelsk over tiltak som har blitt satt igang. I går ble det erklært unntakstilstand i hovedstaden, og forloveden har fått beskjed at dersom han ikke kommer seg på jobb, er det bare å jobbe hjemmenifra. Det er litt skummelt, men alikevel føler jeg at det er rimelig trygt å ferdes ute. I går var jeg i svømmebassenget på taket vårt, og da kunne jeg høre (og nesten føle) stemningen fra opprørerene.. Tidligere i dag dro jeg til Asok (ett av stedene det er ment å være opptøyer) for å handle på Terminal 21, et annet stort handlesenter. Vet dere hva? Det gikk helt fint! Så ingen demonstranter! Jeg skjønner de som ønsker å unngå Bangkok, men til alle dere andre: Det virker ganske trygt dersom en unngår folkemengder, og man kan ikke unngå å høre folkemengden... 

(Jeg ønsker ikke å prøve å forklare hva som skjer i Thailand nå: det tror jeg det er best å lese om i avisene. :))

Ellers er det ikke alle som har pakket vekk julen: 
Fra underetasjen i Terminal 21, Asok BTS, Bangkok


Myggstikktelling: minst 9 stykker.. og gjett om de klør!!

onsdag 22. januar 2014

Penger i Utlandet

Jeg har alltid tenkt at den billigste måten å ordne med forskjellige valtuaer på tur, er å ta ut penger i minibanken. Denne "barnetroen" har fått en knekk etter at jeg kom til Thailand... Jeg må først få gjøre oppmerksom på at jeg har mesteparten av mine "tilgjengelige penger" i Engelsk bank, siden jeg jobbet de siste to årene i London. Jeg tok ut £ (engelske pund) når jeg var i London på vei til Bangkok.



Så hvorfor lønner deg seg for meg å veksle penger i Bangkok fremfor å ta ut penger i en automat slik jeg pleier når jeg er ute å reiser?

For det første så betaler jeg ikke visa-tillegget som gjerne er på 2,75-3% på alle transaksjoner i utlandet. I tillegg vil nesten samtlige minibanker i Thailand ta minst 150bath som avgift per transaksjon. Bankene selv bestemmer som regel kursen, og den er nok lite trolig i "vår" favør..

Jeg ønsker ikke å ta ut altfor mye penger om gangen, blant annet pga restriksjoner om daglige uttak fra HSBC, min engelske bank..

 I tillegg tar HSBC en liten prosent(promille?) til seg selv også, etter at transaksjonen er gjennomført, dette er så lite at jeg ikke tar det med i regningen..

I følge finn.no's valutakalkulator skulle jeg igår få omtrent 10.870 thai bath for £200 (1£=54,35 thai bath). Jeg fikk 10.750 thai bath når jeg vekslet det "over the counter". Hadde jeg tatt ut 10,750 bath i banken ville jeg betalt: 10.750thai bath+150thai bath = 10.900 bath +2,75% for visa = 11.199,75 som tilsvarer  £ 206,07 - dvs £ 6,07 for 10750 bath. Dersom jeg ville hatt full pott, dvs tatt ut thai bath verdt £200 måtte jeg betalt: (10,870thai bath+150thai bath)+2,75%= 11.323,05 som tilsvarer £208,33, altså £8,33 i avgifter.. 

Så i forhold til finn's valutakalkulator koster det meg 120 thailandske bath å veksle £200  til thai bath "over the counter", men for denne summen, hadde jeg tatt ut samme mengden penger i minibank ville jeg betalt 329,75 thai bath. 

Konklusjon: Her i Bangkok lønner det seg å veksle penger heller enn å bruke minibank, gitt forholdene over. :)